В новините
 
01.12.2005 12:36   Новината е видяна 5470 пъти
Чонгора – завръщане към корените
Документален филм „Чонгара – завръщане към корените” официално ще бъде представен утре, 2 –ри декември в село Ясна поляна, Община Приморско.
Лентата е изработена попроект на фондация „Сълзица за Вас” – „Пътеки към душата на България”.
„В село Ясна поляна живеят много потомци на тракийците– изселници от село Чонгара, Бунархисар, Турция. Това ни провокира да потърсим своите корени и да ги проучим основно”, уточни замисълът на създаването на документалния филм кметът на село Ясна поляна Стоя Янчева.
Създаването на документалната творба е коствала месеци задълбочен труд и проучване на данните за всички тракийски изселници от Чонгара, които са пристигнали и са се заселили в тогавашен Алан кайряк, сегашна Ясна поляна. Част от данните са били събиране на място в сегашнотосело Джевизкьой, бивша Чонгара, което представители на Ясна поляна посетили за да се запознаят с наследството, оставено от предците ми при масовото изселване през 1912 - 1913 година. От Джевизкьой яснополчани донесли пръст, която миналата година поставили на гробовете на своите родители.
Освен кметството в село Ясна поляна съорганизатор на реализацията на идеята за създаването на документалната творба за Чонгараса още Община Приморско, фондация „Сълзица за Вас”, Тракийското дружество „Стамо Грудов” и Тракийското дружество – Несебър. Официалната презентация на филма ще се състои утре, 2 – ри декември от 16 часа в Културния дом на село Ясна поляна. След прожекцията ще се състои концерт „Живата памет на Странджа” с участиета на Тоня Борисова, Георги Костов и фолклорни състави от региона.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |