В новините
 
07.12.2005 19:24   Новината е видяна 6408 пъти
Разследване на Нова телевизия за секти у нас
Разследване на Нова телевизия предварително във в."Монитор”

Български клонове на световните секти от цялата страна крадат имоти на вярващи, като им обещават спасение в отвъдното. На тези факти се натъкнал екипът на "Здравей, България" по Нова телевизия.Репортерките Екатерина Анева и Вероника Димитрова разкриха клон на печално известната секта "Клонка Давидова" у нас, която се събира в книжарница на "Славейков".

Репортерите попаднали на данни за религиозни групи, които използват психическата нестабилност на бедни и страдащи хора, за да им вземат жилища и коли. Разследването ще бъде показано днес в предаването.

Емисари на сектите обещавали вечен живот на хората срещу материален "откуп". В понеделник екипът показа сбирките на "Клонка Давидова" в София, която се прикрива зад фондацията "Свети Методий" на Здравко Ненов. Разследването показало, че тя има клонове и в Русе, Стара Загора, Шумен и Бургас.

Тепърва репортерите ще проверяват дали сектите, които крадат имоти на хората, са свързани с групата на Ненов.

В понеделник "Здравей, България" разказа как на сбирките в книжарница "Верен" се проповядват подтици към самоубийство и догми, противоречащи на християнската религия.

"Вероятно текстовете на песните и проповедите са мислени заедно с психолог, така че да влияят на лабилни хора, каза за "Монитор" Екатерина Анева. - Съдържат реплики от рода на "Исус те вика при него", "Смъртта е надежда, а не край", и т.н. По-голямата част от хората, които посещават сбирките, са инвалиди и слепи, разказа Анева. Идвали и малки деца заедно с бабите си. Много от тях били от провинцията.

От екипа на "Здравей, България" се натъкнали и на сайтове, където пастори-психолози от България дават съвети на страдащи и инвалиди. Репортерката Катя Анева например получила в отговор на писмото си текст, в който пишело, че истинският християнин не се страхува от смъртта и знае, че Бог го чака".

Вчера екип на "Монитор" се срещна в книжарницата със Здравко Ненов, който обясни, че секта няма, а той се занимавал с издаване на богословска литература. Според него групата, която се събира в подземието, била "протестантски клон", който обаче на сбирките не признава традиционната молитва. Членовете на сектата всеки месец събирали от джоба си пари, за да платят 100-те лева наем за помещението. Ненов обаче се оплете в опита си да обясни присъствието си на сбирките, като първо каза, че бил само слушател, а след това - че също плащал наем.

“Клонка Давидова” създадена от българин в САЩ 82 души загинаха в Уейко през 1993 г.

Зловещата секта "Клонка Давидова" е създадена от българина-адвентист Виктор Хутеф през 1930 г. Той е родом от софийското с. Райково, но емигрира в САЩ през 1907 г. Заедно със свои последователи се заселва в планината Кармел, близо до тексаския град Уейко, където през 1993 г. пастор Дейвид Кореш от "Клонка Давидова" подтиква към масово самоубийство 82 души, които изгарят в адски пожар. Последователите на Кореш го смятат за земното въплъщение на Христос, а той се нарича "ангел и божи агент". Кореш обявява всички жени за свои съпруги, а осиновените от него сираци за свои деца.

Усетил накъде отиват нещата, Кореш обявява на хората си, че Апокалипсисът ще настъпи, когато армията на САЩ нападне Давидовата планина. Сектата започва да се запасява с храна и оръжие. На 28 февруари 1993 г. сградата е обградена от федерални агенти. Когато те се опитват да влязат в комплекса, хората на Кореш откриват огън по тях. 4-ма агенти са убити. Тогава ФБР обкръжава сградата, в която се намират 110 души, сред които 30 деца. 51 дни продължава обсадата, докато на 19 април е дадена заповед за атака. Танкове влизат в дървената къща, а вътре е вкаран сълзотворен газ. Избухналият пожар буквално изпепелява хората вътре, 82 от тях загиват, а години наред се точат дела за това, кой е виновен.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |