В новините
 
03.01.2006 11:16   Новината е видяна 5213 пъти
В досегашната ТДД в Бургас са готови за структурната промяна
Националната агенция за приходите (НАП) започна работа от 1 януари 2006 г. Тя ще събира данъци и осигурителни вноски на едно място вместо данъчната администрация и НОИ. Част от услугите, извършвани от НОИ, се прехвърлят към приходната агенция.
---------------
В териториалните дирекции на НАП вместо в поделенията на НОИ вече ще се регистрират трудовите договори, ще се подават декларации по Закона за гарантиране на вземанията на работници и служители при несъстоятелност на работодателя. Там ще се издават удостоверения за задължения към ДОО, здравното осигуряване, справки за допълнителното задължително пенсионно осигуряване, фонд "Гарантиране вземанията на работниците и служителите". В НАП се подават декларации от самоосигуряващи се (които не се регистрират по БУЛСТАТ) за започване, прекъсване или прекратяване на трудова дейност.
Осигуровки и данъци от 2006 г. вече се внасят в досегашните данъчни служби, които станаха подразделения на новата приходна агенция.
Проверка на "Сега" в София показа, че на 29 декември 2005 г. новите декларации за осигуровки и данък общ доход, които трябва да се използват от 3 януари 2006 г., липсват. В няколко данъчни подразделения заявиха ,че от 3 януари ще приемат декларации за осигуровки и данък общ доход. Бланки за тях няма, но служители уточниха, че образците съществуват в електронен вариант и ако има желаещи, ще им бъдат разпечатани.
В досегашната ТДД в Бургас са готови за структурната промяна, заявиха от дирекцията. Бургас е първият град у нас, в който пилотно през 2005 г. бе извършена централизация на данъчната администрация и НОИ. От 1 януари към териториалната дирекция на НАП ще преминат 42-ма души от НОИ. Новата дирекция на НАП в Бургас ще се помещава в досегашната 13-етажна сграда на данъчните.
Във Варна приходната агенция е на бул. "Осми приморски полк" 128. Обслужването на гражданите ще е в няколко фронт-офиса. Компютри и гишета има, но хаосът е неизбежен, негодуват служители. Бланки за новите декларации във Варна няма, но ако се налага, ще разпечатваме, обясниха данъчните.
Поделението на НАП в Шумен ще ползва двете сгради на ТДД в града. От 1 януари 2006 г. във фронт-офиса на дирекцията на ул."Адам Мицкевич", 1 гражданите ще подават данъчни декларации.
В Русе сградата на дирекцията на НАП е на ул."Църковна независимост" № 16. На третия етаж ще се издават удостоверения и ще се приемат декларации за осигурителните вноски, а на петия ще се регистрират трудовите договори. На шестия и седмия етаж ще се приемат данъчни декларации. Местните данъци ще се плащат на ул. "Александровска" № 71.

Бизнесът очаква затруднения

със старта на НАП, коментира зам.-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян. В поделенията на НОИ има подробни инструкции къде да се подават необходимите документи. До юни осигурителните вноски в НАП ще се следят по системата на НОИ. След това информационната им система трябва да стане обща. Добилият популярност като "суперкомпютър" на НАП заедно с цялата информационна инфраструктура на агенцията и всичките й 29 поделения в страната, струва 2.7 млн. евро, съобщиха от там. Наскоро компютърното оборудване на ведомството влезе в световната класация на 500-те най-мощни компютри в света, като бе класиран на 401-о място. Според сайта www.top500.org българското правителство е поръчало на "Хюлет Пакард" компютър, съставен от 640 процесора AMD Opteron с тактова честота 2.6 гигахерца и 4 гигабайта оперативна памет.
Става въпрос обаче не за един компютър, а за сървъри, които ще работят в 29-те областни града у нас и ще изчисляват и съхраняват информация за данъци и осигуровки. Класацията се базира на предположението, че ако всички процесори работят едновременно по определена задача, се получава виртуална изчислителна система с висока производителност.

Къде се плащат данъците

И тази година трябва да подадете годишната декларация за доходите си през 2005 г. по постоянен адрес. След старта на НАП - в нейните териториални дирекции (бившите данъчни служби) или фронт-офиси. Срокът за подаването е 15 април, а за плащане на данъка - до месец след подаването на декларацията. Тези, които платят целия дължим ДОД за 2005 г. до 31 януари 2006 г., ползват 5% отстъпка. Плащането на данъка е безкасово. Гражданите, които го платят в банков офис, който се намира в поделенията и офиси на НАП, не плащат такса за банков превод. За едноличните търговци това не важи. Иначе данъкоплатците могат да изберат банка, от която да преведат дължимия данък по посочените от НАП банкови сметки. Заплащат се такси за банков превод в зависимост от тарифата на конкретната банка. Номерата на новите банкови сметки вероятно ще бъдат обявени още днес или в близките дни, увериха от данъчната администрация.
Данък сгради се плаща в общината, на чиято територия се намира имотът. Според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) местните данъци и такси могат да се плащат в брой. Плащането отново може да се прави на четири равни вноски. Особеното тази година е, че до края на януари 2006 г. общините трябва да определят такса смет за годината. Ако те не го направят, таксата остава същата, както за 2005 г. Заради това плащането на първата вноска по данъка е изместено с един месец назад - от 1 март до 30 април, досегашните срокове бяха от 1 февруари до 31 март. За останалите три вноски сроковете остават до 30 юни, до 30 септември и до 30 ноември. Тези, които платят данъка наведнъж, ползват 5% отстъпка.
За тази година данък сгради се увеличава средно с 20-30% заради по-високата данъчна оценка на имотите. Запазва се обаче схемата, по която той се определя - 1.5 промила върху данъчната оценка. Изчисляването му ще правят служителите на НАП. Законът за местните данъци и такси ги задължава да изчислят дължимия данък сгради и такса смет и да изпратят съобщения на данъкоплатците.

Семейно подоходно облагане

През тази година родителите ( попечители, настойници, приемни родители) на деца до 18-годишна възраст за първи път ще се възползват от облекченията на семейното подоходно облагане. От годишната си данъчна основа за 2005 г. единият от тях може да приспадне 360 лв. за едно непълнолетно дете, 780 лв. за две и 1140 лв. за три и повече деца до 18 години. Облекчението важи и за деца, които са родени през миналата година, както и за тези, навършили 18 години през 2005 г. За да ползва това облекчение, единият родител трябва да подаде годишна данъчна декларация по ЗОДФЛ (дори и когато и двамата родители имат доходи само по трудов договор и не са длъжни да подават годишна декларация). Освен годишната декларация този, който ползва облекчението, трябва да представи и декларация за ползване на данъчно облекчение за деца. В нея посочва дали е родител, настойник, попечител или приемен родител на детето/децата, за които ще ползва облекчението. Декларира, че детето/децата не са настанени за отглеждане в институция на държавна издръжка, посочва данни за децата и другия родител. Декларира и че другият родител няма да ползва облекчението.
Ако единият родител например е с годишен доход 5000 лв. и семейството има две деца под 18 години, той има право на 780 лв. облекчение, или облагаемата основа става 4220 лв. Тогава той дължи данък 532.40 лв. Ако през цялата година е работил само на трудов договор, тогава трябва да му бъде възстановен надвзет данък, тъй като с облекчението за деца ще се намали данъчната основа, върху която е удържан данъкът през годината.

ТАБЛИЦА
Скала за облагане на годишните доходи през 2005 г.
До 1 560 лв. необлагаеми
От 1 560 лв. до 1 800 лв. 10% за горницата над 1 560 лв.
От 1 800 лв. до 3 000 лв. 24 лв. плюс 20% за горницата над 1 800 лв.
От 3 000 лв. до 7 200 лв. 264 лв. плюс 22% за горницата над 3 000 лв.
Над 7 200 лв. 1 188 лв. плюс 24% за горницата над 7 200 лв.




ТАБЛИЦА
Скала за облагането на месечните доходи през 2006 г.
До 180 лв. необлагаеми
От 180 лв. до 250 лв. 20% за горницата над 180 лв.
От 250 лв. до 600 лв. 14 лв. плюс 22% за горницата над 250 лв.
Над 600 лв. 91 лв. плюс 24% за горницата над 600 лв.


От началото на тази година необлагаемият месечен минимум стана 180 лв. от досегашните 130 лв.

ТАБЛИЦА
Скала за облагане на годишните доходи, получени през 2006 г. *
До 2 160 лв. необлагаеми
От 2 160 лв. до 3 000 лв. 20% за горницата над 2 160 лв.
От 3 000 лв. до 7 200 лв. 168 лв. плюс 22% за горницата над 3 000 лв.
Над 7 200 лв. 1 092 лв. плюс 24% за горницата над 7 200 лв.


* Тя ще се прилага, когато през 2007 г. плащаме данък за доходите от 2006 г.



* Пълният пакет от необходимите документи (и годишната декларация по ЗОДФЛ, и необходимите допълнителни декларации за семейното подоходно облагане) е на сайта на бившата вече Главна данъчна дирекция - http://www.taxadmin.minfin.bg/deklar.php.







Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |