В новините
 
08.01.2006 12:55   Новината е видяна 3177 пъти
Спрели сме британска ядрена доставка за Иран
Миналата година британските власти са одобрили износа на “товар радиоактивен материал” за Иран. Това пише британският вестник “Обзървър” в днешния си брой.

Експертите смятат, че този материал може да бъде използван като компонент при разработването на ядрено оръжие, се посочва в публикацията.

Според получените от вестника данни на 31 август миналата година българските граничари заловили камион, превозващ 1 тон циркониев силикат, идващ от британска фирма.

Според експерт циркониевият силикат, чието разпространение е строго контролирано, може да спре корозията на ядрените пръти в реактора и също така се използва като компонент в ядрените бойни глави.

Фактът, че британска фирма има разрешение за продажба на това химическо съединение, без строги проверки, повдига въпроси относно контрола на британското правителство върху тези опасни материали, коментира изданието.

Информацията за разследването, публикувана във в. "Гардиън" миналата седмица, подробно описва как Иран създава ядрени центрове и как се снабдява с апаратура и ноу-хау от Европа за тайните си опити да създаде ядрено оръжие.

“Обзървър” посочва, че камионът безпрепятствено изминал 2400 километра от Великобритания пред Германия и Румъния, но бил спрян на българо-турската граница, след като били засечени “необичайни нива на радиация” в товара.

Българските власти твърдят, че турският шофьор на камиона е задържан, като за случая са информирани британското посолство в София и британското правителство, пише в материала си Матю Брунвасер.
Шофьорът е разследван за нарушаване на международните съглашения, пренасяйки през границите на опасни отпадъци, токсични химически субстанции, биологични агенти, токсични и радиоактивни материали.

Има технически правила за контрол на търговията на циркониевия силикат. Този контрол е фокусиран вълху количеството на друг рядък метал - хафният, съдържащ се в съедиенението.
Според британските закони циркониев силикат с над 0.05% хафний, не подлежи на лиценз, тъй като е трудно да бъде пречистен.

След 2-месечно разследване на британските и българските власти е установенно, че товарът не се нуждае от експортен лиценз и може да бъде освободен и транспортиран за Иран.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |