В новините
 
23.01.2006 15:17   Новината е видяна 2525 пъти
Международен семинар на тема: “Западното Черноморие, Средиземноморието и Несебър през античността и средновековието”
От 28 май до 1 юни 2006 год. Несебър ще бъде домакин на Международен семинар на тема: “Западното Черноморие, Средиземноморието и Несебър през античността и средновековието”. Престижният форум е една от проявите, които община Несебър и Управление “Старинен Несебър” организират по повод 50 годишнината от обявяването на Несебър за град – музей. Подготовката за семинара стартира още в края на 2005 г. с разпращането на покани за участие до редица изявени учени от страната и чужбина, видни специалисти от български научни институти, както и музейни специалисти.

Миналата седмица секретарят на община Несебър Миглена Щерионова и Петя Кияшкина – директор на Управление “Старинен Несебър” се срещнаха в столицата с акад. Васил Гюзелев, който е съпредседател на Организационния комитет, за уточняване окончателната програма на семинара. В него ще участват 18 изявени учени в областта на античната, средновековна история и археология. Девет от тях са чужденци.

“Кабирите” и морето е темата на доклада на проф. Иван Маразов, а проф. Сергей Внуков (Русия) изследва разпространението на южно и източно понтийските амфори през римската епоха. Исторически синопсис на Месамбрийското монетосечене ще направи в доклада си проф. Иван Карайотов, а ст.н.с. Мария Рехо ще разгледа рисуваната керамика, открита в Месамбрия.

Проф. Манфред Оперман от Университета в Хале, Германия, ще сподели свои размисли за иконографията на някои месамбрийски теракоти. Христо Прешленов от АИМ при БАН ще разгледа античните публични пространства в Несебър, а проф. Евгени Молев (Русия) ще представи резултати от свои археологически проучвания на полуостров Крим.

Проучването на ст.н.с. Анелия Божкова е посветено на чернофирнисовата керамика, а проф. Александру Аврам (Университет на гр. Мен, Франция) проследява разпространението на имена на граждани на Хераклея в черноморските градове.

Вторият ден от програмата на Международния семинар ще бъде посветен на изследванията в областта на средновековието. Проф. Петер Шрайнер (Германия) ще говори за присъствието на Черно море във византийската литература, а проф. Василка Тъпкова-Заимова ще се спре на морето и земята в легендите за Александър Велики. На Венеция е посветено изследването на австрийския учен проф. Оливер Шмит. Проф. Евангелос Хрисос от Гърция е избрал за тема на доклада си образуването на Първата българска държава. Италианските учени в областта на средновековието ще бъдат представени от проф. Сандра Оригоне от Университета в Генуа. Акад. Васил Гюзелев е озаглавил доклада си “Несебър – черноморската перла във византийската и българската корона.” Ст.н.с. Сергей Торбатов ще проследи отбранителните съоръжения по западния бряг на Черно море, а проф. Марк Крамаровский (Русия) ще се спре на разпространението на Венецианското стъкло през 13-14 век в Черноморския регион. В семинара ще участва и ст.н.с. арх. Димитър Съселов, който е от най-добрите познавачи на несебърската църковна архитектура.

На 31 май за участниците ще бъде организирана екскурзия до Долината на тракийските царе край гр. Казанлък.

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |