В новините
 
26.08.2004 07:27   Новината е видяна 19262 пъти
Време е за Аполония !
“Това издание на Аполония ще е по- различно и по- тържествено, тъй като това е двайстия юбилеен фестивал, който се провежда в Созопол” – сподели за Бургас инфо кметът на морския град Веска Караманова. “Градът ще посрещне известните представители на различните видове изкуства с обновен Амфитеатър и реконструиран център. Постарали сме се гостите и жителите на Созопол да се чувстват уютно и комфортно в тази нова обстановка” – допълни още г-жа Караманова.
780 места е капацитета на изцяло реконструирания амфитеатър в Созопол, където на 1 септември официално ще бъдат открити празниците на изкуствата “Аполония”.
Официално празниците ще бъдат открити със спектакъл, чиято постановка е дело на известния актьор и традиционен участник във фестивала Рашко Младенов. Очаква се на сцената да се появят и артистите от неговата трупа, които преди години по време на Аполония играеха на улицата и бяха известни под името “рашковците”. Водещи на шоуто ще са актрисата от Народния театър Емануела Шкодрева и кубинецът Алфредо Торес.
И тази година на фестивала ще има много премиери.
За първи път в Созопол ще бъде представена книгата “Петър Слабаков, който знае 3 и 300” на журналистката Румяна Емануилиду. Премиера предстои и на книгите “Почетни убийства и други пиеси” на Юрий Дачев и “Разговор в кадър и зад кадър“ на Невена Коралова. В литературната програма на феста ще бъдат представени и книгите “По-малко” на Людмил Станев, “Отклонение” на Блага Димитрова, “Весела книга за българския народ” на Георги Данаилов и “Литературна Аполония” на Михаил Неделчев.
Почитателите на театъра също няма да останат разочаровани. В Созопол идва нашумелият през сезона спектакъл на Малък градски театър “Големанов”. Режисьор е Мариус Куркински, а в ролята на Големанов зрителите ще видят Христо Мутафчиев.
Театър 199 ще се представи на Аполония със спектаклите на Бойко Богданов “Здравей, напускам те” и “И човекът стана жива душа” на Маргарита Младенова.
В юбилейното издание на феста театъра на Армията ще се включи с “Продавате ли демони” на режисьора Крикор Азарян и “Фантасмагории” на Теди Москов. Сатиричният театър ще покаже хитовата постановка на професор Здравко Митков “Клетка за сестрички”.
С голям интерес се очаква танцовия спектакъл на Лили Игнатова “Легендата” и мюзикъла на театър София и балет “Арабеск” – “Коса”.
В рамките на празниците на изкуствата почитателите на класическата музика ще могат да чуят изпълненията на световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова и Любомир Димитров. Гости на Аполония ще бъдат и признатите и концертиращи в цял свят Веско Ешкенази – цигулка и пианистът Людмил Ангелов.
Под диригентството на Пламен Джуров, Камерен ансамбъл Софийски солисти ще свири заедно с виртуоза на цигулката маестро Минчо Минчев.
На фестивалната сцена ще видим и Милчо Левиев. В неговия концерт ще се включат и Вики Алмазиду , Йотис Киорцоглу, Мишо Йосифов, Димитър Семов и Даринка Цекова.
На фестивала ще гостуват джаз групи от Америка, Холандия, Испания, Чехия и Франция. С концерти ще се представят Йълдъз Ибрахимова, Руши Видинлиев и Белослава.
Двадесетгодишният юбилей ще бъде отбелязан и с книгата на Панайот Денев за историята на Аполония. Организаторите ще издадат и вестник, посветен на литературните вечери в Созопол. В него ще се публикуват откъси от произведения на всички автори, участвали през годините в празниците. А художниците, които са участвали в предишни издания на феста ще подредят ретроспективна изложба.
По повод юбилея ще бъдат раздадени и шест награди на изявени творци, допринесли за развитието и оцеляването на Аполония. Имената на призьорите все още се пазят в тайна.

Основателят на "Аполония" проф. Димо Димов, сега посланик в Дания, ще бъде в Стария град заедно с приятелите си, помагали, за да устои фестивалът през тоталитарните и "преходните" времена.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |