В новините
 
01.06.2006 08:59   Новината е видяна 3972 пъти
Лято 2006: Багери на плажа
Има ли воля държавата да събори незаконните обекти



"Много хубаф Бългерийа, много арбайт, много багер!". Това казва Рита. Тя е 45-годишна, от Берлин. Идвала е на почивка в Несебър 7 пъти, за последен път в далечната 1978-а. Сега се връща отново и е потресена. Няма и помен от предишния Несебър и Слънчев бряг. "Дас ист нихт майн Несебар. Дас ист Манхатън", казва през смях тя. После уточнява, че ако трябва да опише с три думи какво вижда, то те са "Слънце, пясък и багер. Много багер."
Нашето Черноморие е изправено пред проблем, който провали няколко туристически сезона в Испания. Липсата на пътища, замърсяването и недостатъчният капацитет на пречиствателни станции прогониха туристите. Испанците обаче решиха проблема радикално. Разрушиха всичко незаконно. И хората се върнаха.
Багерите по Черноморието днес са малко повече от туристите и малко по-малко от мидите по пясъка. Вина за това имат местната и централната власт. От няколко години двете администрации си прехвърлят отговорността, а през това време хотелите вече никнат и на плажа.
От два дни държавата в лицето на строителния министър Асен Гагаузов и председателя на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Марио Ал-Джебури обикалят строителните обекти по Черноморието. Навсякъде отчитат недовършени обекти и тонове боклуци. Виждайки чудовищата от бетон по плажа, Гагаузов обеща, че ще има промени в Закона за плажните концесии, които засягат временните обекти по плажната ивица, но промените щели да се усетят чак догодина. Законът за Черноморието мина на първо четене, напомни министърът. Този закон ще забрани вдигането на хотели на плажната ивица, но законно изградените досега, уви, ще си останат, призна той.
По морето се строят само уж законни обекти. Липсва разстояние между сградите, изграждат се обекти в пъти по-големи от разрешеното за дадена територия. Но и това не стига. Инвеститорите строят множество хотели и ресторанти на самата плажна ивица, която се води забранена зона. От няколко години насам келнерите изтръскват покривката с трохите върху лежащите на плажа.
Битката за пространство продължи даже в морето. В Несебър се появи уникален строеж, издигнат върху незаконен изкуствен остров в залива.
Преди да настъпят към плажа, хотелите превзеха най-красивото нещо по нашето Черноморие - горичките. Всичко бе поголовно изсечено за нуждите на строителите. Хълмовете се изравняват със земята, взривяват се скали, отклоняват се реки. Еколозите напразно тръбят, че неконтролируемото застрояване заплашва с апокалиптични последици.
Тоталното застрояване по Черноморието превръща местата по-скоро в мегаполиси с бизнес значение, отколкото в модерни курорти.
Само в Слънчев бряг са започнати над 200 проекта, а общата площ на издадените разрешителни е за над 1 млн. кв.м. Вълната на застрояване все повече се измества към неразвитите южни и северни територии. Инвеститорите работят по формулата "Да не оставим нито квадратче незастроено".
В надбягването за парцел до плажа се включват масово англичани, шведи, датчани. Някои от чужденците дори се преселват у нас и се занимават с покупко-продажба на апартаменти за почивка. По-богатите строят и после продават, а по-бедните купуват по един апартамент и си гледат старините.
По закон преди строеж екип от геодезисти предварително измерва и преценява къде свършва плажът и започва брегът. В България тази граница е размита и може да започне от средата на плажа. Въпреки че върху пясъка се припичат хиляди туристи, а дечицата си играят с кофички и лопатки, държавниците и бизнесмените намират начин да не го броят за плаж.
Въпреки че пари за хотели и ресторанти се намират, средства за инфраструктура няма. Това, че почиващите има къде да спят и да ядат, а може и да не стигнат дотам, не е проблем. Нито за управниците, нито за инвеститорите. От север до юг цялото ни крайбрежие страда от липса на пътна инфраструктура. Ако искаме да сме модерни и да предлагаме конкурентен продукт, трябва да се обърне внимание не само на пътищата, но и на специализираната инфраструктура, каквато има в съвременния свят, смятат от бранша. Това са пътеки за велосипеден и пешеходен туризъм. Е, ние пътища нямаме, пък искаме екстри като велопътеки, оплакват се първите почиващи по Черноморието.
Третият инфраструктурен проблем са летищата. В пиковите дни пристигащите пътници чакат по няколко часа да бъдат проверени на пропускателните пунктове. Затова не е чудно, че се увеличава броят на туристите, които само преминават през България и бързат към Гърция и Турция. Там предлагат плаж и обслужване, тука багери и лудница.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |