В новините
 
15.06.2006 08:03   Новината е видяна 4528 пъти
Писателят Антон Дончев в Созопол за юбилея на читалище “Отец Паисий”
Писателят Антон Дончев идва в Созопол за 110-тата годишнина от основаването на читалище “Отец Паисий”. Юбилеят на културния институт ще бъде отбелязан със серия от концерти, изложби и театрални постановки.
Академик Дончев ще се срещне със созополската общественост идния понеделник от 17 часа в киновидеоклуба на читалището. Авторът и творчеството му ще бъдат представени от издателя Иван Гранитски. Акцент ще бъде поставен върху 10-те тома избрани съчинения на Дончев, съдържащи едни от най-известните му романи, сред които “Време разделно”, “Сказание за времето на Самуила”, “ Деветте лица на човека”, “Легенди за двете съкровища” и други.
По-рано сутринта в църквата “Св. Зосим” ще бъде отслужен водосвет в чест на патрона на читалището - йеромонах Паисий Хилендарски. Вечерта на откритата сцена на амфитеатъра ще се проведе празничен концерт, където ще се изявят самодейни състави. Детското клоунско шоу “Един балон с изненади” с участието на Николай Николаев и Марин Неделчев ще забавлява най-малките в петък. За тези, които не успяха да видят премиерата на най-новата пиеса на театралната трупа към читалището ще има ново представление в събота. “Сборен пункт” ще се играе от 19 часа, като половин час по-рано ще бъде открита и изложбата на Славчо Червенков. Вечер на старата градска песен под надслов “Красив роман е любовта” с участието на групи от страната ще се проведе в неделя на амфитеатъра.
Основите на днешното читалище са положени през зимата на 1896 година, когато местни родолюбци създават ученолюбиво благотворително дружество ”Отец Паисий”. В момента културният институт разполага с театрален салон, библиотека, киновидеоклуб, гримьорни, стаи за кръжочни занимания. Поддържа състави за народни танци, за стари градски песни, фолклорната и школи за индивидуално пеене, класически балет, пиано, модерен балет, акробатика и изобразително изкуство. С интерес се посрещат и постановките на театралния състав към читалището.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |