В новините
 
10.07.2006 14:16   Новината е видяна 5213 пъти
Свлачище повлече бургаския комплекс “Меден Рудник”
171 жители от квартала сезираха прокуратурата за
незаконно строителство в опасната зона


Слачище повлече панорамната зона с изглед към морето на най-големия бургаски комплекс “Меден Рудник”. Свлачищният район се е активирал след последните проливни дъждове. Няколко жилищни блокове пропадат, от тях най-пострадал е бл. 443, който се намира на първа линия на 15-20 метра от ръба на свлачището. Това е най-голямата свлачищна зона в квартала, която се активира за втори път от началото годината. Земните маси вече са огънали три електрически стълба, още няколко са наклонени.
Въпреки това, досега не са предприети никакви геоложки проучвания и укрепване на района. Така свлачището все още не е регистрирано. Вероятно това не е случайно, защото са издадени разрешителни за ново строителство на мини-комплекс от жилищни сгради върху опасната свлачищната зона, съобщи София Кисьова, председател на Инициативен граждански комитет на живеещите в блок 443 в “Меден Рудник”.
Извършването на строителство в свлачищната зона застрашава сигурността на хиляди жители на квартала и е в нарушение на редица действащи закони и наредби-посочва Инициативният комитет в жалба до Районна прокуратура –Бургас . Жалбата до прокуратурата под номер 6207/06 е подписана от всички 171 обитатели на пропадащия блок 443. Тя е изпратена и до Главния архитект на Бургас и до Началника на отдел “Териториално селищно устройство” при Община Бургас. Гражданите призовават компетентните органи да реагират на сигнала и да вземат мерки за проучване и укрепване на свлачищния район, а също и да бъде извършена проверка от прокуратурата как е издадено разрешение за ново строителство там в нарушение на Закона за устройство на територията и други нормативни актове.
“За започващото строителство върху свлачището разбрахме от разлепени в началото на този месец обяви от кметство “Възраждане”-Община Бургас за премахване на незаконно поставени гаражи. В обявите е посочено, че премахването на гаражите е “във връзка с реализиране на ново строителство в имота”. Загрижеността от страна на общинските власти за разчистване на терена е доста странна при условие, че този терен сега е частна собственост, след направена замяна от общината, коментира София Кисьова. “Още преди последното активиране на свлачището, многократно сме сезирали общинските власти за незаконно застрояване на свлачищния район с отделни обекти, там изникна дори масивен автосервиз, а според кадастралния план на комплекса в тази зона трябваше да има изграден зелен пояс от дървета и обходен път с четири ленти”- допълни Кисьова.
Според местните жители, теренът е апетитен, заради панорамния изглед към морето. Застрояването му обаче не отговаря на никакви изисквания за безопасност, дискутираха от Инициативния комитет на проведено днес общо събрание. Хората нямат никаква информация или отговор от общинските власти кой е новият собственик на земята и инвеститор на строителство върху свлачището.
Ако прокуратурата, община Бургас и компетентните органи по строителството и надзора не предприемат съответните действия за регистриране на свлачището и забрана за строителство там, ще заведем съдебни дела срещу държавата по Закона за отговорността на държавата за вреди причинени на гражданите, обяви Инициативният комитет на живеещите в “Меден рудник”.
Обществеността трябва да научи за безобразията, които стават в най-големия жилищен комплекс в Бургас, посочва в своята позиция до медиите Инициативният комитет. Над 50 000 жители на Бургас живеят в “Меден Рудник”. Факт е, че за последните 20 години нищо не е направено за комплекса и неговото благоустрояване, дори една светофарна уредба не е поставена, а “Меден Рудник” е най-големият данъкоплатец на Бургас, посочи София Кисьова.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |