В новините
 
28.03.2024 23:27
Търсене
 
 
16.09.2010
В Бургас започна Международният симпозиум по скулптура в камък
„Днес, възстановяваме едно от емблематичните за културния живот на града ни събитие до края на 80-те години – Международният симпозиум по скулптура в камък. С това Бургас отново ще се нареди сред европейските градове, които развиват това трудоемко, но изящно изкуство”, това каза зам.-кметът по култура Йорданка Ананиева при откриването на първото издание след 22-годишно прекъсване на престижния Международен симпозиум. На срещата, която се състоя на алеята зад Графичната база в Приморски парк, присъстваха 8-те творци, които ще вземат участие в тазгодишното издание на пленера – Кунчо Кунчев /”Древен силует”/, проф. Иван Славов /”Контрасти”/, Николай Коев /”Развитие”/, Георги Донов /”Риба”/, Милена Младенова /”Човекоптици”/, Живко Седларски, Радостин Дамасков /”Венера от морето”/ и италианският скулптор Джозепе Страно /”Scagle” от ит.ез. мрамор/.
24.08.2010
Трима бургазлии с награди от биеналето „Приятели на морето“
„Бях ученик в художествената гимназия, когато се откри първата изложба „Приятели на морето“. Помня, всичко беше на страхотно ниво, наградите се раздаваха на остров Болшевик, както се казваше тогава. Пожелавам следващото биенале да се открие там и искам да напомня, че бургаските художници заслужават хубава галерия“, отправи провокация към зам.-кмета Йорданка Ананиева художникът Иван Бахчеванов, който заслужи наградата за живопис на поредното издание „Приятели на морето“, подкрепено финансово от община Бургас. Журито с председател Стоян Цанев го определи за лидер сред живописците заради мащабното му платно „Четири измити спомена от едно плаване на непознато море“, което може да се възприема като 4 отделни картини. Специален механизъм позволява рамката да се завърта и във всяка позиция да се открие нов сюжет. Дарина Пеева, също от Бургас, спечели първото място в раздела за графика с „Х-генерация“, а за скулптурата „Мотив от Черноморец“ пловдивчанинът Свилен Костадинов бе определен за най-добър сред колегите си. Наградата на община Бургас си поделиха Чавдар Петров от Видин и Траяна Панайотова от Ямбол. За втори път бе отличен най-талантливият млад художник в лицето на Анелия Николова от Бургас заради нейните „Хартиени птици“. Всичките 218 творби в трите раздела, предоставени от 160 автори от цялата страна, ще останат край морето до 16 септември. Ценителите могат да ги видят в залата на художниците на „Александровска“ 22 и на два етажа в БХГ „Петко Задгорски“. За първи път тази година биеналето излезе извън класическите рамки и приюти фотографите. Над 40 произведения на 19 автори са експонирани във фоайето на Бургаския свободен университет и ще останат там до началото на октомври. http://www.factor-bs.com/news-16362.html
09.08.2010
Над 200 арт творби участват във форума за съвременно изкуство „Приятели на морето”
160 автора от цялата страна с общо 208 творби участват в тазгодишното издание на Националния конкурс за живопис, графика и скулптура „Приятели на морето”, организиран от Община Бургас, Дружеството на художниците и Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски”. Възникнал преди повече от 40 години, това е един от най-престижните арт форуми в България, даващи възможност за изява на съвременните творци. Най-добрите произведения традиционно ще бъдат представени в изложба, която ще може да бъде видяна от жителите и гостите на Бургас от 21 август до 16 септември в Галерията на СБХ-Бургас и БХГ „П. Задгорски”. Вече са известни и имената на победителите в конкурса. Те бяха избрани миналата седмица след заседание на жури, съставено от видни български художницис председател Стоян Цанев.
09.04.2010
В Созопол стартира литературен форум с участието на писатели, студенти и преподаватели от Нов Български университет
В Созопол стартира литературен форум с участието на писатели, студенти и преподаватели от Нов Български университет, съобщиха от пресцентъра на общината. Литературният форум ще се проведе утре в Художествената галерия в града, като в него ще вземат участие проф. Михаил Неделчев, доц. Едвин Сугарев,писателите Йорзан Евтимов и Емилия Дворянова. Литературното събитие ще бъде открито от 14.30 часа с кръгла маса „Под сенките на облаците- подир 100 години”. От 17.30 ч. ще бъде представен сборникът „Христо Фотев” в българската литература и култура” от поредицата „Литература на НРБ” на департамент” Нова българистика”. Участие в презентацията на сборника ще вземат авторите, участващи в него, бургаски автори и проф. Михаил Неделчев.
01.02.2010
Избраха проекта за паметник на поетесата Петя Дубарова
Вече е ясно как ще изглежда паметника на поетесата Петя Дубарова в Бургас. След 2 седмици гласуване в интернет и двудневни обсъждания на журито, в които участваха и авторите на идейните концепции, днес /28 януари/ бе обявен победителят в конкурса за паметник на именитата поетеса. Проектът бе избран сред 24 творби на скулптори от цялата страна. Той е дело на бургаския автор Радостин Дамасков /1-ви в гласуването с 1403 гласа и журито/ и „отразява най-точно духовността на Петя”. Това сподели майката на поетесата Мария Дубарова по време на пресконференция, провела се в градската художествена галерия „Петко Задгорски”, в която са изложени всички участващи в конкурса произведения. В срещата взеха участие кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева, членовете на журито и представители на инициативния комитет за изграждане паметник на Петя Дубарова.
01.02.2010
Ученици и бивши учители обсъдиха традициите и историята на своето училище
Ученици и бивши учители от ОУ „Христо Ботев” в бургаския квартал Победа обсъдиха традициите и историята на своето училище. Срещата бе част от проекта за обогатяване извънкласните занимания на учениците „Училището в моя роден град Бургас – любимо и незабравимо”. 30 деца от 4 до 8 клас членуват в клуба, зает със задачата да представи символите, обичаите и традициите на своето училище. Малчуганите посрещнаха с цветя и стихотворения учителите на своите родители, след което представиха настоящия училищен живот, изучаваните предмети, проектите, в които участват и празниците, които честват. С мултимедийна презентация, изработена от самите тях, децата показаха как училището им се е променяло през годините, танците и песните, които изучават. Учителите на свой ред разказаха своите спомени за двора на училището, сутрешната гимнастика преди първия звънец, учебните занятия и в съботния ден, празнуването на тържества като Коледа, Нова годин, Първа пролет, 8 март и др.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |