В новините
 
29.03.2024 02:42
Политика
 
 
09.01.2010
Божидар Димитров: Възродителният процес е несравним с изселването на тракийските българи
Смятах, че въпроса с компенсациите трябва да бъде решен справедливо преди Турция да стане член на ЕС и че това е условие, а не пожелание, казва министърът, отговарящ за българите в чужбина -Г-н Димитров, премиерът Борисов остана недоволен след вашите изказвания за изплащане на компенсации за тракийските бежанци, като условие за влизане на Турция в ЕС. Съжалявате ли, че изобщо се изказахте по въпроса? -Сбърках в това, че неправилно бях интерпретирал за себе си предприсъединителния доклад от началото на миналата година за напредъка на Турция по отношение кандидатурата й за ЕС. В него се казва, че въпросът с компенсациите за тракийските бежанци трябва да бъде решен справедливо. Аз смятах, че това е условие за приемането на Турция в ЕС, но се оказа, че не е условие, а само едно пожелание, което няма юридическа стойност. И аз, заявявайки това в публичното пространство, поставих в много неудобно положение премиера, тъй като такова решение на правителството или на Народното събрание няма. И това наистина е тежък гаф. Аз съм готов да понеса своята отговорност за него. -Някои от критиците на каузата за изплащането на компенсации за тракийските бежанци твърдят, че Турция също може да прояви такива претенции заради т. нар. възродителен процес... -Не е така. При възродителния процес на изселниците не са им отнети имотите. На тях не им е отнето гражданството. Докато през 1913 г. на българите е отнето и поданството, както се е казвало тогава. Освен това тогава около 50 хиляди българи са загубили живота си, били са изклани. Докато по време на възродителния процес такова нещо не се е случило. Имаше една голяма екскурзия, но дори и тя не беше насилствена. Много от изселените с турски имена се завърнаха по родните си места в своите си имоти. Т.е. те просто са били на една голяма екскурзия. Така че нещата са несравними. Не са сравними и с т. нар. изселвания от 1878 г. до 1889 г., тъй като и тогава изселването беше доброволно, а тези, които завинаги скъсваха с България най-спокойно си продаваха имотите. Конфискувани турски имоти няма. -Защо турската страна никога не е започнала да изплаща тези компенсации, след като се е съгласила да подпише Ангорския договор?
12.11.2009
СДС има огромен заряд, Любен Петров ще връща доверието.
На 29 ноември предстои избор на лидер на СДС. Двама от кандидатите за председател се представиха вчера в Бургас - Иво Цонев и Любен Петров. Любен Петров е зам.-председател на СДС, който в момента е в оставка заради предстоящия избор. От 15 години е в организацията на СДС, минал по всички звена на йерархията. Любен Петров пожела късмет на всички участници. Вижте подробности в интервюто ......... - Г-н Петров, защо се кандидатирате за лидер на СДС? За мен СДС е кауза, една идея за България. В СДС съм влязъл, защото не е лидерска партия и никога не е била. Тя беше партия, която даде енергия на милиони хора, вкара България в ЕС и НАТО, даде модерна визия за страната ни и промени корено партийната система при нас. Но СДС трябва да бъде реформиран, за да се даде нова енергия и нова визия. Необходимо е СДС от партия на прехода да стане модерна дясна партия, където думата капитализъм не е лоша дума. Да се разбере, че капитализмът дава възможност на хората да работят честно, да си плащат данъците, осигуровките. Активните хора да имат реализация в собствената си държава и да помагат на онеправданите, социално слабите и пенсионерите.
12.11.2009
Договор за двустранно сътрудничество подписаха областният управител Константин Гребенаров и хетманът на Моравско-Силезийска област Ярослав Палас
Договор за двустранно сътрудничество подписаха областният управител Константин Гребенаров и хетманът на Моравско-Силезийска област Ярослав Палас, по време на визитата на българската делегация в гр.Острава, Чехия. Целта на споразумението е да се задълбочат добрите взаимоотношения между България и Чехия на регионално ниво. Подписването се осъществи в присъствието на Посланика на България в Република Чехия Здравко Попов и с него се сложи началото на културното и стопанско побратимяване на двете области. При полагането на подписите присъстваха още зам.-кметът по образование и култура в Община Бургас Йорданка Ананиева, консулът Марин Йовчевски, проф. Николай Овчаров - съветник на Министър Вежди Рашидов, доц. д-р Галя Христозова - зам.-ректор на Бургаски свободен университет и Илия Михов - член на обществения съвет за култура и спорт към Община Бургас.
17.09.2009
В ГОРЕЩО ИНТЕРВЮ ПРОФ. БОЖИДАР ДИМИТРОВ ЗА ПРЪВ ПЪТ ПОВДИГА ЗАВЕСАТА НА ШПИОНСКАТА СИ ДЕЙНОСТ В СЕКРЕТНИТЕ АРХИВИ НА ВАТИКАНА
Тази събота, 19 септември 2009 година от 21:50 часа гост в студиото на телевизионния таблоид „Горещо” е министърът без портфейл на българите в чужбина проф. Божидар Димитров. Пред водещата Венета Райкова-Георгиева той за пръв път повдига завесата около досието и разузнавателната си дейност и прави сензационни разкрития за историята на България. Проф. Божидар Димитров разказва за своята шпионска дейност в секретните архиви на Ватикана, където открива и донася на микрофилми много документи, свързани с българската история. „Хората знаеха какъв съм! Просто имаше взаимно уважение и си играехме играта” – признава той и разкрива системата, която сам си е създал, за да може да проследи и копира колкото може повече налични документи за България в библиотеката на Ватикана. В последствие с българските си колегите обработва тази информацията в научен институт под крилото на Държавна сигурност.
13.09.2009
Посещение на представители от Регион Абруцо /Италия/ в Община Малко Търново
На 14 септември 2009 г. на четиридневно посещение в Община Малко Търново пристига шестчленна делегация с представители на администрацията на град Акуила, регион Абруцо – Италия. Визитата е част от проект „Изграждане на партньорска мрежа между Община Малко Търново /България/ и регион Абруцо /Италия/”, BG161РО001/4.2-01/2008/019, изпълняван от община Малко Търново в партньорство с регион Абруцо и Бизнес център Малко Търново. Безвъзмездната финансова помощ е предоставена по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013г. и съфинансирана от Европеския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Целта на проекта е да стимулира местните иновации и обменът на най-добри практики на европейско междурегионално ниво в области като създаване на модели за междуобщинско сътрудничество, развитие на туризма и маркетинг на дестинациите. За установяването на трайни партньорски отношения са предвидени поредица от дейности, сред които изграждане на виртуална информационна мрежа между двата региона, изготвяне на Бенчмаркинг анализ в областите развитие на туризъм и маркетинг на дестинациите, акцент върху по-значимите културни и природни атракции, обобщаване на добрите практики, насърчаване и развитие на междуобщинското и междурегионално сътрудничество. Проведеният анализ и събраната информация ще служат за координиране действията на община Малко Търново по приоритетните теми и за намиране на решения, подпомагащи бъдещото й развитие чрез ползване опита на регион Абруцо. На базата на общите тематични интереси партньорите ще имат възможност да осъществят иновативни подходи, подпомагащи развитието им в изследваните области. Проектът е на стойност 212 843 лв. и предвижда още изработване на две иновационни стратегии - Маркетингова стратегия за развитие на туризъм в Община Малко Търново и Стратегия за насърчаване и разработване на модели за междуобщинско сътрудничество. Повишаването на капацитета и квалификацията на служители в община М. Търново по приоритетните теми ще се осъществи чрез обучение в регион Абруцо, насрочено за началото на м. април 2010 г. Предвид новите отговорности, поемани от българските общините в резултат на процесите на децентрализация, създаването на международни партньорски мрежи и използването на опита на другите страни-членки на Европейския съюз придобиват все по-голямо значение. Сътрудничеството в рамките на европейската територия ще повиши информираността и знанията на българските граждани за европейските политики и ценности.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |