В новините
 
28.03.2024 18:00
Търсене
 
 
24.08.2010
Трима бургазлии с награди от биеналето „Приятели на морето“
„Бях ученик в художествената гимназия, когато се откри първата изложба „Приятели на морето“. Помня, всичко беше на страхотно ниво, наградите се раздаваха на остров Болшевик, както се казваше тогава. Пожелавам следващото биенале да се открие там и искам да напомня, че бургаските художници заслужават хубава галерия“, отправи провокация към зам.-кмета Йорданка Ананиева художникът Иван Бахчеванов, който заслужи наградата за живопис на поредното издание „Приятели на морето“, подкрепено финансово от община Бургас. Журито с председател Стоян Цанев го определи за лидер сред живописците заради мащабното му платно „Четири измити спомена от едно плаване на непознато море“, което може да се възприема като 4 отделни картини. Специален механизъм позволява рамката да се завърта и във всяка позиция да се открие нов сюжет. Дарина Пеева, също от Бургас, спечели първото място в раздела за графика с „Х-генерация“, а за скулптурата „Мотив от Черноморец“ пловдивчанинът Свилен Костадинов бе определен за най-добър сред колегите си. Наградата на община Бургас си поделиха Чавдар Петров от Видин и Траяна Панайотова от Ямбол. За втори път бе отличен най-талантливият млад художник в лицето на Анелия Николова от Бургас заради нейните „Хартиени птици“. Всичките 218 творби в трите раздела, предоставени от 160 автори от цялата страна, ще останат край морето до 16 септември. Ценителите могат да ги видят в залата на художниците на „Александровска“ 22 и на два етажа в БХГ „Петко Задгорски“. За първи път тази година биеналето излезе извън класическите рамки и приюти фотографите. Над 40 произведения на 19 автори са експонирани във фоайето на Бургаския свободен университет и ще останат там до началото на октомври. http://www.factor-bs.com/news-16362.html
09.08.2010
Над 200 арт творби участват във форума за съвременно изкуство „Приятели на морето”
160 автора от цялата страна с общо 208 творби участват в тазгодишното издание на Националния конкурс за живопис, графика и скулптура „Приятели на морето”, организиран от Община Бургас, Дружеството на художниците и Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски”. Възникнал преди повече от 40 години, това е един от най-престижните арт форуми в България, даващи възможност за изява на съвременните творци. Най-добрите произведения традиционно ще бъдат представени в изложба, която ще може да бъде видяна от жителите и гостите на Бургас от 21 август до 16 септември в Галерията на СБХ-Бургас и БХГ „П. Задгорски”. Вече са известни и имената на победителите в конкурса. Те бяха избрани миналата седмица след заседание на жури, съставено от видни български художницис председател Стоян Цанев.
24.11.2009
Талантливи деца от Бургаска област заявяват участие за конкурса на Фондация “Димитър Бербатов”
До този момент предимно номинации в областта на изкуствата са получени за тазгодишните награди за успелите деца на България на Фондация “Димитър Бербатов”. Сред одобрените номинирани е и 17-годишната Силвия Ганчева от Бургас, носителка на редица първи награди от международни конкурси в областта на изобразителното изкуство - първа награда на V-ия национален конкурс за учебна рисунка София 2009; първа награда за графика на Международен фестивал на изкуствата "Радост на брега" - Бургас 2009; първо място в VІ-ия национален конкурс "Казанлъшка роза" - Казанлък 2009; първо място в Националния младежки конкурс "Ябълката" - Стара Загора 2009; първо място в Националния конкурс "Часовниковите кули на България" - Ботевград 2009;първо място във ІІ-ия национален конкурс "Пролет върху листа" - Кюстендил 2009;първо място в Националния конкурс "Моите детски мечти" - София 2009.
02.11.2009
Безценни артефакти лежат в земите под Несебър
Хиляди безценни и уникални артефакти са скрити в земята, върху която днес се издига Несебър. Това е заключението на археолозите, които работят „на терен” в древната Месамбрия. През последното археологическо лято в некропола бяха открити 650 находки. Само две от тях, като историческа и археологическа стойност, изплащат всички инвестирани от общината средства в разкопките. Едната е червена ваза, използвана са поднасяне на вино, датирана от началото на IV в. пр. Хр., а другата е протоме /керамичен бюст на женско божество/, датирана от същия период. Вазата е с изключитерно прецизен рисунък на грифон, възседнат от менада, застанал срещу сатир. Вероятно е бил изработен от представително ателие в древна Атина, предполагат учените. Протомето е с изображение на женско божество, което се смята за закрилник на продородието, цикличността в природата и на света на мъртвите. Двата експоната са с изключително висока пазарна стойност, сподели ст.н.с. д-р Анелия Божкова от националния Археологически иститут с музей /НАИМ/ при БАН, ръководител на разкопките.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |