В новините
 
05.08.2009 17:10   Новината е видяна 8395 пъти
Ще има ли метла от гербери ?
Смяната на властта през четири години веднага води след себе си въпросителните  кои ще са новите шефове  на държавните фирми в областта, в публичното пространство в употреба вече се завъртяха различни имена, които гравитират около управляващите от ГЕРБ, други пък побързаха да демонстрират връзки с тях.
По фирми и държавни агенции, пряко подчинени на различните министерства, започна тайно шушукане за разпределяне на шефските места. По-рано от октомври рокади няма да могат да се очакват, защото предложенията за новите назначения идват от  областния управител и се съгласуват с него,  който не е сменен.
Все още той е с името Любомир Пантелеев и най-вероятно днес на свое заседание новото правителство трябва да каже кой ще влезе в сградата на “Цар Петър”. Пантелеев се води в  отпуск, научи “Черноморски фар”. Неговите заместници обаче са уволнени със задна дата от 29 юли, въпреки че заповедта е пристигнала в Бургас на 30 юли. През този период от два дни временно изпълняващият длъжността областен управител Стефан Кенов е подписвал документи за обезщетения на репресираните. Де юре в момента Бургаска област е без областен управител, защото липсват заместници, а Пантелеев е в отпуск. Уволнението е заварило другият зам. областен управител Румяна Денева в болница.
Отпускарският период не пречи обаче усилено да се спрягат  новите имена в апетитните дружества, на които принципал е държавата. Общо 40 са фирмите и агенциите  в областта, назначавани от Министерски съвет или отделните ресорни министерства. Засега по брой кандидати води Пристанище - Бургас.
Четирима специалисти се спрягат за шефското място там. Из коридорите на администрацията на порта, сред бизнеса се чуват имената на водещи фигури, които са допринесли през годините за развитието на държавното дружество. Бившият изпълнителен директор Кръстан Золумов от времето на НДСВ е един от претендентите, които биха дали тласък на пристанището, което в момента е пред технически фалит, коментират хора от бранша.  Той е завършил Военноморското училище, плавал е като капитан. Работел е дълги години в  Порт Бургас, също така е съдружник в спедиторска фирма “Силинк Шипинг”.  След политическото му отстраняване преди 4 години Золумов стана съветник към частните пристанища “Леспорт” и Балчик, които са на ТИМ. Така че, ако той бъде върнат, трибуквената групировка ще има позиции не само на летището, но и в порта.
Сегашният шеф на отдел  “Експлоатация” в пристанището Руслан Петков е другото спрягано име за изпълнителен директор. От бизнеса обаче не харесват Петков заради политическите му прелитания в различните партии.
Кап. инж. Иван Иванов е другият кандидат-директор на потъващото в дългове и загуби държавно предприятие. Той е  бил зам.- началник на Държавната инспекция по корабоплаване, ръководел е направление "Маркетинг, СУК и евроинтеграция" в "Пристанище Бургас" ЕАД до 2007 г., основател е на Бургаска морска асоциация. Участвал е в три от проучванията за морските съоръжения, свързани с петролопровода Бургас – Александруполис. Беше едно от лицата на всички митинги против петролопровода, направи и филм, който бе разпространен преди референдума срещу тръбата в Бургас. Малко след това подаде молба за работа в Транс Болкан Пайплайн, фирмата, която ще изгражда петролопровода.
Сегашният зам.-кмет по финанси на община Бургас  Красимир Стойчев, който бе в борда на директорите на порта по времето на Жан Виденов, също се появи сред спряганите имена.
“Понякога става така, че трима се борят, а четвърти печели”, коментират вътрешни източници.
В момента служителите на порта треперят от предстоящата чистка. На практика пристанището няма работа, а загубата се трупа. До вчера и в Бюрото по труда не бяха получили  официално предизвестие за съкращения на персонала. Според вътрешни източници сегашното ръководство едва ли ще предприеме тази стъпка.
Според официалните данни на държавното дружество за изминалата 2008 година, когато товаропотокът не беше засегнат до есента от кризата, портът е
реализирал загуба от 1,94 милиона лева. През предходната за 2007 г. отрицателният резултат е бил 1,86 милиона лева.
Загубата е въпреки ръста на нетните приходи от продажби с 21,5% на годишна база до 41,5 млн. лв. за 2008 г. Интересен момент в баланса на дружеството са увеличените с 25,8% разходи за персонала до  19,4 милиона лева. Това е и основната причина за ръста на отрицателния резултат, защото увеличението  на този основен разход изпреварва покачването на приходите.
Разходите за външни услуги са се увеличили  с 18% до 11,4 млн. лв. за 2008 г., а тези за суровини, материали и консумативи намалели с 2,38% до 9 млн. лв.
Собственият капитал на Пристанище - Бургас се е стопил до 1,6 милиона лева в края на 2008 г. Нетекущите пасиви са за 255 милиона лева, а текущите за 13 милиона лева.
В нетекущите основен дял имат „правителствени дарения“ за 252 млн. лв. Тези дарения представляват финансиране от JBIC, по-точно целево предоставените от правителството средства, осигурени по Споразумение за заем между задграничен фонд за икономическо сътрудничество – Япония (OECF) и Република България. През 2008 г. през „Пристанище Бургас” ЕАД са преминали 4,6 милиона тона товари, което е с 437 хиляди тона, или 8,7% по-малко от 2007 г. Спрямо бизнес плана за 2008 г. намалението на годишния товарооборот е с 15,5%.
Като основна причина за неизпълнението на планувания товарооборот е спирането на дейността на основния клиент – МК „Кремиковци” АД и обявяването му в ликвидация. През 2008 г. е нараснал вносът на меден концентрат за бившия „Кумерио Мед” АД, и настоящ “Аурубис България” . Именно там е показал своите умения кап. инж. Иван Иванов.
Сред вечните шефове на фирми при няколко последователни правителства са директорът на РИОСВ –инж. Симеон Симеонов, той води по административно дълголетие, следват го шефката на РИОКОЗ-Светла Станчева, на Областно пътно управление- инж. Недьо Плачков. За тях се говори, че никаква метла не ги лови  -нито жълта, нито синя, нито червена.
Докато ДПС управляваше Министерството на земеделието и храните Областната служба земеделие и гори се управляваше от хора на движението. Сигурно е, че с поста там ще се раздели Селим Иса. След като Стоян Гюзелев замина депутат другия специалист в земеделието на ГЕРБ- Николай Киров може да поеме поста в Бургас.
Трудно ще бъде сменена шефката на регионалното управление на НАП-Сливен, Ямбол и Бургас- Румяна Дулева. Тя е със звание държавен експерт, което според Закона за държавния служител е най-висшата степен в йерархията.
Управителят на ВиК –Бургас инж. Ганчо Тенев остана осем години на поста –бе назначен от жълтите и продължи да управлява водното дружество и при тройната коалиция. Той заяви, че кадровите проблеми не го вълнуват особено. Регионалното управление по горите се ръководи в момента от инж. Мишо Жеков. В началото на мандата на  тройната коалиция  той бе сменен от Стойко Стоянов, който гравитираше около ДПС, Жеков обаче обжалва заповедта и бе възстановен на поста,  тогава на Стоянов бе даден, мястото на  шеф на Дивечовъдната станция в Граматиково, която е една от най-добрите стопански единици в  системата на Регионалното управление по горите. Там обаче той не се задържа твърде дълго.
Агенцията за държавни вземания, бюрата по труда, Агенцията по заетостта, „Митници Бургас” са сред останалите, за които може да се очакват рокади. Повечето от тези постове обаче са заемани след конкурс и трудно хората ще бъдат освободени, защото в тези случаи те винаги оспорват в съда уволнението.

в-к Фактор





Ключови думи: през, години, води, след, новите, шефове, фирми, областта, които, около, държавни, различните, няма, защото, управител, който, Пантелеев, обаче, въпреки, заповедта, Бургас, През, този, период, областен, момента, Бургаска, другият, Румяна, спрягат, Пристанище, Бургас, сред, бизнеса, държавното, изпълнителен, Золумов, времето, което, коментират, хора, като, също, След, преди, бъде, пристанището, Петков, Иван, която, порта, вътрешни, дружество, милиона, лева, ръста, причина, основен, тези, Бургас, товарооборот, шефката, нито, управляваше, земеделието, поста, може, управление, тройната, Регионалното,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |