В новините
 
13.11.2009 07:03   Новината е видяна 8968 пъти
Връзките между ЕС и Русия трябва да бъдат засилени при определени условия
Енергийната сигурност, климатичните промени и новото общо споразумение за сътрудничество между  ЕС и Русия са някои  от главните теми, които  шведското председателство  трябва да обсъди с  Русия на предстоящата среща на върха в Стокхолм на 18 ноември. В приетата в четвъртък резолюция депутатите изразяват също така своята загриженост относно положението на правата на човека в Русия (ЕП наскоро присъди своята награда „Сахаров” на руската правозащитна организация „Мемориал“).

Европейският парламент  настоява в резолюцията, че защитата на правата на човека трябва да бъде ключова тема в дневния ред  на срещата на високо ниво между  ЕС и Русия и "неделима част" от новото споразумение за партньорство.

Решението на ЕП да присъди наградата „Сахаров” за свобода на мисълта за 2009 г. на руската правозащитна организация „Мемориал“ илюстрира загрижеността на депутатите относно независимостта на съдебната система в Русия, засиления държавен контрол над медиите, както и неспособността на полицейските и съдебни органи да открият отговорните за убийствата на журналисти и защитници на правата на човека.

По-нататък депутатите осъждат бруталното убийство на Макшарип Аушев, известен активист за защита на правата на човека и представител на опозицията, който беше застрелян в Ингушетия. Парламентът отново призовава да бъдат открити и подведени под съдебна отговорност убийците на Наталия Естемирова, Андрей Кулагин, Зарема Садулаева, Алик Джабраилов, Макшарип Аушев, Станислав Маркелов, Анастасия Бабурова и Анна Политковская.

Климатични  промени

По въпроса за климатичните изменения, членовете  на ЕП призовават Русия да обмисли  отново своето искане за повишаване на равнището на емисиите, в съответствие с препоръките на Международната експертна група по изменение на климата и със значителния ѝ потенциал за ограничаване, за да се улесни бързото постигане на глобално споразумение в Копенхаген.

Ново  споразумение за партньорство и членство в СТО

Сключването на ново общо споразумение за политически и търговски отношения между ЕС и Русия (Споразумение за партньорство и сътрудничество; предишното СПС изтече в края на 2007 г.) продължава да бъде от изключителна важност, се подчертава в резолюцията. В този контекст, депутатите изразяват своята подкрепа за присъединяването на Русия към Световната търговска организация (СТО), което би допринесло значително за по-нататъшното подобряване на икономическите отношения между ЕС и Русия.

Според депутатите Русия трябва да премахне все още  съществуващите пречки за присъединяването ѝ към СТО, а именно руските износни мита, размера на железопътните такси за транзит на стоки през Русия, пътните такси върху товарни превозни средства и ограниченията върху вноса на месо, мляко и растителни продукти.

Механизъм за ранно предупреждение относно енергийната сигурност

Европейският парламент  подчертава важността на установяването на механизъм за ранно предупреждение с Русия относно енергийната  сигурност, който да включва следните елементи: уведомяване, консултиране и  изпълнение. Депутатите призовават шведското председателство и Комисията да работят с руските и украинските власти, „Газпром“ и „Naftohaz Ukrainy“ за избягване на повторно прекъсване на доставките на газ.

Скорошното решение  на Русия да оттегли своя подпис от Договора за енергийната харта (ДЕХ) според ЕП допълнително усложнява отношенията в тази област и поражда загриженост по отношение на текущия диалог за енергетиката и перспективите за развитие.

Относно Грузия и  отцепилите се от нея Абхазия и  Южна Осетия, Парламентът припомня, че Мисията за наблюдение на ЕС има мандат за цялата страна и призова да ѝ бъде осигурен безпрепятствен достъп до тези две провинции, който досега ѝ беше отказван.

Членовете на ЕП призовават шведското председателство и  Русия да разгледат заедно някои ключови международни и регионални въпроси, като Иран, Афганистан, Южен Кавказ и Близкия изток, както и замразените конфликти в Нагорни Карабах и Приднестровието.




Ключови думи: Европейски парламент, Русия,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |