В новините
 
09.08.2010 08:20   Новината е видяна 4834 пъти
Над 200 арт творби участват във форума за съвременно изкуство „Приятели на морето”
160 автора от цялата страна с общо 208 творби участват в тазгодишното издание на Националния конкурс за живопис, графика и скулптура „Приятели на морето”, организиран от Община Бургас, Дружеството на художниците и Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски”. Възникнал преди повече от 40 години, това е един от най-престижните арт форуми в България, даващи възможност за изява на съвременните творци.  

Най-добрите произведения традиционно ще бъдат представени в изложба, която ще може да бъде видяна от жителите и гостите на Бургас от 21 август до 16 септември в Галерията на СБХ-Бургас и БХГ „П. Задгорски”.  Вече са известни и имената на победителите в конкурса. Те бяха избрани миналата седмица след заседание на жури, съставено от видни български художницис председател Стоян Цанев. От страна на Община Бургас в селекцията взе участие зам.-кметът по Култура Йорданка Ананиева.
   
В категория „Живопис” журито отличи художника Иван Бахчеванов за творбата му „Четири измити спомена от едно плаване по непознато море”. В категория „Скулптура” отличие е присъдено на Свилен Костадинов за неговото произведение „Мотив от Черноморец 1”. Дарина Пеева е победителят в категория „Графика” с „Х-генерация”.
Наградата на Община Бургас журито реши да подели между двама автори – Траяна Панайотова /скулптура/ за „Композиция 1” и „Композиция 2” и Чавдар Петров /живопис/ за „Нощ край морето”.
В категорията „Млад художник” беше отличена Анелия Николова с творбата й „Хартиени птици”.

Наградите ще бъдат официално връчени на победителите при откриването на изложбата на 21 август от 18 ч. в галерия „Петко Задгорски”.

„Приятели на морето“ е национална художествена изложба за съвременна българска живопис, графика и скулптура, организирана на всеки две години в Бургас. Тя води началото си от далечната 1968 г., като тогава е носила името „Приятели на слънчевия бряг”.  Провежда се ежегодно до 1984 г., след което прекъсва за 20 години. Възстановена е през 2004 г. като Национална изложба-биенале „Приятели на морето".






Ключови думи: живопис, графика, Приятели на морето, художествена галерия, Петко Задгорски,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |