В новините
 
24.02.2011 08:11   Новината е видяна 25506 пъти
Младежкия Черноморски форум
На 23.02.2011 г. в Конферентната зала на ресторант „Младост” при ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров” се състоя поредната среща на членовете на Младежкия Черноморски форум с председателя на „Черноморски институт” доц. Маруся Любчева. Събитието беше посветено на Европейската година на доброволчеството и в разговора бяха отчетени благородните аспекти на тази дейност. Отбелязано бе, че младите хора имат основен принос и място  в подобни инициативи, но не беше спестен и фактът, че у нас все още този тип хуманитарна дейност не е намерил формата на максималната си реализация.
Дискусията засегна и проблемите на проучването и популяризирането на Черноморската кауза, която е приоритет в работата на двете присъдружни обществени организации.  Съгласувайки плановете и инициативите си, участниците набелязаха някои от приоритетните си предстоящи задачи. Младежки Черноморски форум инициира Младежка конференция, която да предхожда станалата традиционна за Черноморски институт конференция, посветена на стратегията за Черно море и европейската енергийна политика. Тази година високият форум ще се проведе на 27.05.2011 г. и отново ще събере политици, държавници и общественици от България, страните от Европейския съюз и от черноморските страни. Младежката дискусия ще даде възможност на представителите на новото поколение да заявят своята гледна точка, да подскажат своето виждане, да пречупят през призмата на възрастта си своята ангажираност и съпричастието си към каузата на съвместното съжителство и общите отговорности към Черно море.
Членовете на МЧФ изявиха готовност да съдействат със свои разработки на инициирането на образователната програма „Аз уча за морето”, която да бъде предложена в часовете за извънкласна работа на училищата в Бургас и в другите Черноморски български общини. Изказано бе мнението, че морето ни най-често се приема за даденост и елементарните познания за него не са станали част от образователните процеси в съвременното българско училище. В това отношение се отбелязва известно изоставане от нивото, което са постигнали част от другите Черноморски държави. Това мотивира готовността на Соня Петкова, Димчо Йорданов, Яница Генчева, Наталия Калудова, Мария Бурназова, Хюсеин Ахмед и Катерина Ненчева да се ангажират с разработки по различни аспекти на достъпното познание за Черно море. Идеята на учениците е, че този вид дейност също може да бъде вид доброволчество, защото би могла да помогне на техните връстници да превърнат опазването на морето в кауза или просто в начин на живот и поведение.
Сред предстоящите прояви на Младежки Черноморски форум и Черноморски институт ще бъде и обявяването на станалия традиция Национален конкурс за ученическо творчество „Челно море – моето, твоето, нашето”. Тази година предизвикателството ще бъде свързано с художествената фотография, като освен снимките, надпреварата ще оценява и техните заглавия. Изданието на конкурса за 2011 г. ще носи и надслова: „Обърни се към морето!”, който е и своебразно намигване към всички, че обществото, държавата и политиката все още не са намерили вярното отношение към нашето море и свързаните с него проблеми.




Ключови думи: Черноморски форум, Бургас, Маруся Любчева, Младежки, конференция, институт, Черно море,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |