В новините
 
28.03.2024 18:32
Търсене
 
 
20.08.2010
БДЗП очаква над 130 млади хора да се включат в тазгодишната природозащитна бригада на Атанасовско езеро
Над 130 млади хора от цялата страна и чужбина са заявили желание за участие в младежка природозащитна бригада „Атанасовско езеро 2010” организирана от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Желаещите да посетят едно от най-известните Бургаски езера са предимно студенти по Екология и Биология от различни университети в страната. Тази година най-много сред тях са учащите се в Софийския университет, Лесотехническия университет – София и Института по ветеринарна медицина в град Стара Загора. Интерес към опазването на природата и по-специално на птичето богатство на Атанасовско езеро проявяват и студенти от Медицинския университет в град София, както и от Американския колеж. Двама доброволци от Корпуса на мира, които в момента живеят в град Чипровци и село Антоново също ще се присъединят към природозащитната бригада, както и обучаващите се в природозащитен център “Пода” младежи от Германия.
12.08.2010
ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН МВР 11 август 2010
На 10.08.2010 г.около 6.00 ч в оперативната дежурна част на Първо РУ “Полиция” - Бургас е получено съобщение за възникнал семеен на ул."Цар Асен". При пристигане на място изпратеният по сигнала полицейски екип чул жена да вика за помощ. Виковете и писъците идвали откъм входната врата на апартамент на първия етаж. На отдаденото полицейско разпореждане да бъде отворена вратата на жилището, мъжки глас отказал, отправяйки обиди към служителите на реда. В това време жената успяла да отвори вратата и заявила, че мъжът й я е пребил и се страхува за живота си. В това време мъжът продължил да отправя обиди към полицаите и отказал да се подчини на разпореждането им да тръгне с тях. Това наложило да се предприемат действия за задържането на лицето, което оказало яростна съпротива – продължило да се държи арогантно и започнало да се блъска в стените и мебелите. При поставяне на белезниците, впива нокти в дясната ръка на единия от служителите и я разранил. Отведен е в първо РУ “Полиция”, където е установена самоличността му – Н.И. (55). Там нарушителят продължил да отправя оскърбителни изрази и заплахи към служителите на реда. Задържан е за срок до 24 часа и по случая е образувано незабавно производство за престъпления по чл.325, ал.2 вр.ал.1 и чл.131, ал.2, т.4, вр.чл.130, ал.2, вр.чл.23, ал.1 от НК. Извършени са необходимите процесуални следствени действия и незабавното производство е приключило и изпратено в РП Бургас с мнение за предаване на обвиняемия на съд.
20.01.2010
Новият бюджет на Бургас – по-скромен, но амбициозен
Кметът на Бургас Димитър Николов очерта основните параметри на общинския бюджет за 2010 г. По време на пресконференция, в която взеха участие и неговите заместници, той го определи като недостатъчен, но амбициозен. Акцент ще бъде инфраструктурата, ремонтите в училищата и детските градини, както и мащабни строителни дейности по ключови улици в централна градска част. „Давам си сметка, че ремонтите, които започват през 2010 г. ще създадат много неудобства на гражданите. Това, което трябваше да бъде направено преди 20 години, започваме да правим сега. Надявам се хората да разберат, че повече нямаме време за никакво отлагане – Бургас се задъхва – улиците отдавна не отговарят на огромното строителство през годините и увеличения трафик. Въпреки очакваното недоволство – ще действаме смело. Другото означава да не предприемаме нищо, „скривайки се” зад кризата”, заяви на пресконференцията Николов.
08.01.2010
Бабинден
Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й "полеят". Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива й вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с "мартеничка" - червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля със шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: "Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!"
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |