В новините
 
29.04.2024 06:03
Търсене
 
 
11.09.2010
Православните християнски ценности и нашето съвремие
За трета поредна година /2010 г./ младите православни краеведи проучват миналото, съхранено в паметта на малкото жители на село Близнак, община Малко Търново. Запалените родолюбци са ученици – в гимназиална степен от Неделното енорийско училище при катедрален храм „Св. св. Кирил и Методи” – гр. Бургас и интересите им са насочени към запазените православни християнски обичаи и духовни ценности сред българското население на Странджа. Те работят в продължение на три години в едно населено място по специална проучвателска програма, която включва: исторически корени на населението и история на селището, християнски норми на поведение, духовни ценности и традиции, съхранени през вековете, църковни празници и фолклор на православните християни.експедиционната работа се провежда на терен, в продължение на 10 дни, като на място се събира автентична информация от възрастните хора. Младите проучватели са разделени на екипи и имат конкретно поставени теми. Работят по въпросник, което дава възможност за събиране на по-пълна и достоверна информация.
31.08.2010
11 автомата за самотаксуване са поставени в „синята зона” в Бургас
Улиците, които се въвеждат в експлоатация в първия етап от реализирането на „синята зона” вече са очертани и са поставени 11 автомата за самотаксуване. Това каза радио „Фокус”-Бургас Живко Иванов, управител на общинското предприятие „Паркинги и гаражи”. Готова е и системата за sms-паркирането. В момента се монтират знаците. Правени са и тестове. До сега проведените тестове показват, че всичко функционира нормално. „Идеята е да стартираме зоната на съществуващите и към момента паркинги по улиците, а това са ул.„Фердинандова ”, двата паркинга на Гаров площад и ул. „Левски”. Така или иначе това са били платени паркинги и към момента, като идеята е да стартираме от тях, просто начинът на плащане ще бъде по-различен, т.е. ще има sms-и и самотаксуване с билети на място, за да може гражданите да свикнат. След като изпробваме цялата, че функционира както трябва, ще въведем и останалите улици, които са в обхвата на зоната, одобрена от Общинския съвет”, каза Иванов. Улиците, на които предстои да се въведе „синята зона”, са –„Лермонтов”, „Фотинов”, участъците около „Трия”, около сградата на община Бургас и ул. „Стефан Стамболов”. В момента се изготвя схема и на други улици, които ще бъдат включени в обхвата на зоната при следващият й етап. След огледа от общинските специалисти улиците, които са предимно от централна градска част, предстои да се съгласуват и с „Пътна полиция”, и съответно да бъдат одобрени на една от следващите сесии от Общински съвет-Бургас. Около 600 места за паркиране ще има при реализирането на първия етап на „синята зона”. Между 3% до 5 % от местата са предвидени за автомобилите на хора с увреждания, като пред лечебните заведения те са повече на броя. Автомобилите на инвалидите, обаче трябва да са надлежно обозначени. От утре на улиците, които и до сега са били ползвани за паркинги ще има служители на общинското предприятие, които ще обясняват на хората как да се самотаксуват и как да плащат чрез sms-и, за да може гражданите да свикнат с новите начини на плащане, каза Иванов. Ако даденият водач иска да плати таксата за паркиране чрез sms трябва да го направи на телефон 1356, като в съобщението изпише номера на автомобила. Катя НИКОЛОВА
30.08.2010
Изгубване на деца са сред най-честите инциденти, с които се сблъскват спасителите на бургаския плаж
Плаж Бургас – Север ще работи официално до 12 септември. Това каза за радио „Фокус”- Бургас Николай Иванов, началник „Водно спасяване” на плажа и началник на Асоциацията по водно спасяване в Бургас. До тази дата на бургаския плаж ще работят 30 спасители по двойки за всеки пост. След официалния край на сезона в продължение на седмица или 10 дни, зависи от концесионера, ще има обходни двойки по плажа, обяви още той. Най-честите инциденти, с които се сблъскват спасителите на бургаския плаж са изгубване на деца. В най-посещаваните дни от седмицата събота и неделя доста родители губят от поглед децата си. Всекидневно спасителите на бургаския плаж се сблъскват и с вадене на хора от водата. Причините са различни, но най-вече затруднена ситуация при ползване на дюшеци при силно вълнение и жълт флаг. Има ги проблемите с ентусиастите, които скачат от Мостика, въпреки че не могат да плуват. По думите на Иванов най-дисциплинирани са плажуващите от Бургас. „Те са свикнали с нашия начин и метод на работа и ни слушат доста повече от останалите”, посочи Николай Иванов.
30.08.2010
Несебър отново е столица на меда
В съботния ден на площад „Месамбрия” в стария Несебър бе даден официалният старт на IX Международен фестивал на меда. Събитието откри главният инициатор –Кирил Киров. Приветствие и пожелание за силно и успешно представяне от името на кмета на града Николай Димитров отправи секретарят на община Несебър Стойко Стоянов. Президентът на Световната пчеларска организация „Апимондия” Жил Ратиа, който е в морския град специално заради първа първата по рода си Световна конференция по биологично пчеларство, не пропусна да уважи официалното откриване на фестивала. Той разказа накратко целта на своето посещение в Несебър и също приветства участниците. Г-н Ратиа специално поздрави пчеларите за начина, но който са подредили щандовете си и са представили производството си. Изпълненията на вокална група "Морски звездички" към Общински детски комплекс и на народния певец Данислав Кехайов поставиха финалния щрих на церемонията по откриването.
30.08.2010
Полицията се намесва в скандал с чешки туристи
На 29.08.т.г. около 00.45 ч. в Пето Районно управление «Полиция» - Бургас е получено съобщение за възникнал скандал в бистро «Иваново ханче», разположено в кв. «Сарафово», между собственичката на заведението – 63 годишна жена и чешки турист. Констатирано е, че около 23.00 ч., след употреба на алкохол част от групата чехи – клиенти на заведението си тръгнали, като в бистрото останали само двама от тях. В предвид късния час, собственичката ги помолила да си платят сметката, за да затвори бистрото, но чехите отказали да напуснат, като поискали да направят друга поръчка. След получения отказ единия от туристите – М.П., 40 годишен от Прага, започнал да буйства, заплашил собственичката и сервитьорката, след което с ръка счупил стъклопакета на входната врата. Своевременно дошлите на мястото на инцидента полицейски служители предотвратили разрастване на скандала, като отвели М.П. в Дома за временно настанянване на пълнолетни лица – Бургас. Стойността на нанесената от туриста щета по завадението е в процес на установяване. Работата по случая продължава от служители на Пето Районно управление «Полиция» - Бургас.
30.08.2010
Българка е сред основните организатори на Яхтеното шоу в Монако
Варненката Ана Иванова, която през 2008-ма беше провъзгласена за „Мисис България Вселена”, а през 2009-та грабна титалата „Мисис Вселена Европейски Съюз”, живее от 5 години на Лазурния бряг и е дясната ръка на кмета на Босолей /предградие на Монако/ - Жерар Спинели. Красивата българка е не само изключителен пример за успял сънародник в чужбина, но и впечатлява с рядка скромност. 32-годишната Ана е политолог по образование и майка на близначките Валерия и Доротея /на 6 г/. Като собственик на модна агенция Butterfly и асоциация Fashion Butterfly, Иванова е ексклузивен притежател на лицензиите за всички конкурси за красота във Франция – „Mini Princess&Prince”, „Miss Mama Noel”, “Miss Monte Carlo”. Освен това изящната дама е основен инициатор на всички модни дефилета в Монте Карло, а тази година нейната агенция спечели конкурса да организира коктейлните партита през трите вечери на най-голямото събитие на годината на Лазурния бряг – „Яхт Шоу Монако”.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |