В новините
 
05.05.2024 01:41
Търсене
 
 
18.03.2010
Танц през МАРТ
През Март ДЮН/Танц БГ ще представи пред бургаската аудитория 3 танцови продукции, предназначени за различни аудитории и възраст. Като начало на танцовия Март, На 21 Март, от 18.00 ч., в зала 1 на Младежки Културен Център, Компания ДЮН представя най-новият си спектакъл, озаглавен ИГРА НА ЕНЕРГИЯ Спектакълът интерпретира идеята за пътя на Енергията през тялото, съзнанието и чувствата. Зрителите са разположени в кръг, а танцьорите пренасят, хвърлят и обиграват в пространството един портокал, символизиращ Енергия, Мисъл и Чувство. Хореографията на постановката е дело на Петя Стойкова със съдействието и интерпретацията на танцьорите. Музиката е на великият Йохан Себастиян Бах, в изпълнение на бургаският виолончелист Лъчезар Каприев. Компания „ДЮН” ще представи ИГРА НА ЕНЕРГИЯ през Април и пред софийска аудитория, в рамките на фестивала за съвременен танц „Антистатик”. На 25 Март, от 19.30 ч., в залата на НХК, ДЮН/Танц БГ ви кани на Концерт-Спектакъл „4 години Танцово студио „ДЮН” и раздаване на ежегодните награди „ДЮНЕР”. Спектакълът ще представи в сценичен вид танцовите часове на Студио ДЮН - Салса, Регетон, Народни танци, Танцова Аеробика, Йога, Капоейра, Съвременен танц и Ориенталски танци. Специален гост на събитието ще бъде Балет „РУЖ”. Ежегодните награди „ДЮНЕР” се присъждат от основателите на Студио „ДЮН” на най-изявените си и преданни посетители. Наградата е символична и представлява специално изработена статуетка с инициалите на Студиото. Номинациите са в индивидуално подбрани категории и са озаглавени с чувство за хумор. Най-интересните от тях са: Най-добра хоротропка и Куйрук хоротропец, Мис гиричка, Дързост и сексапил, Универсален боец и др.
04.02.2010
"Лига на разказвачите" се създава и в Бургас
Всеки човек има истории, които разказва оживено на своите близки, приятели и познати. Всеки изпитва огромно удоволствие, когато останалите го слушат с интерес. Някои хора просто умеят да разказват увлекателно, а на други им е в кръвта (природата). Около нас е пълно с истории, които не заслужават да останат несподелени. Тази седмица желаещите да се превъплътят в ролята на разказвачи имат възможността да го направят пред публика и жури, които да оценят техните истории. „Грууви бар” е първото място в Бургас, където ще се проведе „Лига на разказвачите”. Датата на прощъпулника е 06.02.2010 г. - събота. Записването на участниците става в „Грууви бар”, най-късно до 05.02.2010 г. Темата е - „Страх от…”. Всички участници разполагат с 5 минути, в които да разкажат своята история по зададената тема. Историите ще бъдат оценявани от жури и публика, като призьорите ще получат и награди. Наградата на журито е парична, в размер на 200 лв., а публиката ще осигури за фаворита си бутилка качествено уиски. С трудната задача да определят коя е най-атрактивната история ще се заемат Катя Атанасова - основател на „Лигата на разказвачите” и позната на публиката от списанията „Капитал Лайт”, „Его” и др., популярният български писател Радослав Парушев и Вълчо Чолаков – общински съветник от Бургас и председател на СДС-Бургас – ценител на добрия разказ. Водещ ще бъде познатият от малкия екран Димитър Павлов. „Лига на разказвачите” е формат, който е доста популярен в столицата и големите градове на България, но за пръв път се представя пред бургаска публика. Надеждите на организаторите са събитието да се превърне в традиция.
08.01.2010
Бабинден
Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й "полеят". Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива й вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с "мартеничка" - червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля със шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: "Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!"
16.12.2009
Представители на „Демократичния съюз на жените – Бургас”, квартет „Китен”, сестри Ирина и Златка Ставреви, Костадин Михайлов – най-малкия нестинар гостуваха на Генералното консулство на България в гр.Солун и центъра на ЮНЕСКО за Балканите.
Представители на „Демократичния съюз на жените – Бургас”, квартет „Китен”, сестри Ирина и Златка Ставреви, Костадин Михайлов – най-малкия нестинар гостуваха на Генералното консулство на България в гр.Солун и центъра на ЮНЕСКО за Балканите. Г-жа Кети Зизикоста президент на Асоциацията на жените от Югоизточна Европа към ЮНЕСКО информира ръководството на Демократичния съюз на жените – Бургас за откриване на школа за таланти и обяви, че първия приет участник вече е Костадин Михайлов. Петко Арнаудов кмет на община Царево и д-р Ягода Арнаудова също присъстваха. Интереса на дамите от ЮНЕСКО към нестинарството бе подчертано голям, което подсказа и идеята за бъдещо посещение. Специални поздрави получиха домакините чрез квартет „Китен” и от г-жа Лиляна Димова – кмет на община Приморско. Предстои покана от г-жа Кети Зизикоста за посещение на кметове от областта подпомагали активно „Демократичния съюз на жените – Бургас” за работата им по проблемите на жените, децата и семейството и за засилване на културния обмен между страните участнички в Асоциацията на жените от Югоизточна Европа към Юнеско. Новогодишни послания получиха в Солун и от Общинския съвет на гр.Несебър един от първите градове обявени от ЮНЕСКО за уникално историчесто наследство.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |