В новините
 
19.04.2024 01:37
Търсене
 
 
17.11.2010
Международен ден на студентите - 17 Ноември
Международният ден на студентите се отбелязва ежегодно от 1941 г. на 17 ноември. Датата е избрана през 1941 г., когато в Лондон е извършено първото честване в знак на почит към смъртта на чешкия студент Ян Оплетал и други осем студенти през 1937 г. На тази дата хитлеристки части в окупираната Чехословакия атакуват протестиращи студенти от университета на Прага. Жертва става девет студенти, а други 1200 са изпратени в концентрационни лагери. На същата дата студенти от Политехниката на Атина започват протест срещу военната хунта през 1973 г. Техният протест е смазан, а армията влиза с танкове в университета. В чест на този протест денят е официален празник в Гърция и се отбелязва като Ден на гръцките студенти. Пак на тази дата през 1989 г. отбелязването на деня с демонстрация в Прага дава началото на Нежната революция. Ето защо денят се чества в Чехия и Словакия и като Ден на борбата за свобода и демокрация.
30.10.2010
31 Октомври - Ден на Черно море
Обявен през 1996 г. в Истанбул, Турция, на срещата на министрите на околната среда на България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Целта е да се привлече вниманието на обществеността върху усилията за спасяването на Черно море. Международният ден на Черно море 31 октомври 2010 г. отбелязва годишнината от подписването през 1996 г. на Стратегическия план за действие за възстановяване и опазване на Черно море. Документът очертава рамката на сътрудничество между черноморските държави по отношение състоянието и бъдещето на Черно море и региона. Отчитайки сериозното влошаване на екологичното здраве на Черно море, шестте държави — България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна — подписват през април 1992 г. в Букурещ Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване (Букурещката конвенция), която представлява правна и дипломатическа платформа за съвместни действия.
27.10.2010
Представиха бургаски екопроекти на конференция на ЕС
Пред 150 участника от 45 града от Източна Европа, Кавказките републики и Централна Азия заместник - кметът Атанаска Николова изнесе презентация, показваща инициативите на Бургас по посока справяне с климатичните промени. Представени бяха проектите на Община Бургас за подобряване на енергийните характеристики на многофамилни жилища и обществени сгради /училища, административни, културни институции/; проект за Интегриран градски транспорт, вкл. изграждане на велоалеи и подмяна на автобусния автопарк с такъв, който замърсява по-малко околната среда; поставяне на автономно улично осветление, ползващо слънчева енергия; сформиране на Консултативен съвет за устойчиво енергийно развитие и разработване на дългосрочна енергийна стратегия на община Бургас; провеждане на обществени кампании като Седмица на екологията, Деня без автомобил, отбелязване на Международния ден на земята, Деня на околната среда, др.
26.10.2010
Димитровден
На този ден именници са Димитър, Димитрина, Димитричка, Драгана, Мита, Митка, Митко, Митьо, Димо, Дима, Димка. Народният култ към Свети Димитър го представя като по-голям брат на Свети Георги. Пък според народните предания от този ден започва зимния период. Свети великомъченик Димитрий Солунски Чудотворец е роден в Солун през 3 век. Неговият баща бил управител на града, а по религиозни убеждения - християнин. Когато родителите на Димитрий умират, император Максимиан го назначава на висок военен пост със заповедта да преследва християните. Покръстеният като дете Димитрий обаче ги покровителствал и започнал да насърчава разпространението на Христовата вяра. Максимиан поискал от Димитрий да се откаже от вярата си, но никакви увещанията не помогнали. Димитрий бил хвърлен в тъмница, а прочутият борец Лий предизвикал на борба осъдените християни и ги убивал, като ги хвърлял в пропаст върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да премери сили с Лий и успял да го победи, хвърляйки го в пропастта. Затова по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий - прободен с копие в 306 го
16.10.2010
Апостол Карамитев
Големият бургаски артист, Апостол Карамитев, щеше да получава на 17 Октомври поздрави от приятели, колеги и близки. Днес е останал само споменът за театралния чародей Апостол Карамитев, избелелите снимки, лентите с великолепните му ексцентрични и трагикомични завоевания на малкия и големия екран, както и ролите му от радиото. Не е много, но се оказва, че за талант като Карамитев и това е достатъчно, за да остане сред най-големите фигури в националната ни култура и изкуство. Апостол Карамитев е роден на 17.10.1923 г. в Бургас. Завършил е актьорско майсторство във ВИТИЗ. Ученик на Б. Дановски, той специализира режисура в Москва, Ленинград, Прага и Варшава. Дебютира във филма „Утро над родината” (1951 г.). Играе в: „Любимец 13” (1958 г.), „Специалист по всичко” (1962 г.), „Рицар без броня” (1966 г.), „Бялата стая” (1968 г.), „Сватбите на Иван Асен” (1975 г.) и много други. Карамитев участва в първото българско цирково вариете, обикаля страната с рецитали на народни песни и приказки от Каралийчев, занимава се и с театрална режисура.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |