В новините
 
18.05.2024 19:30
Търсене
 
 
27.03.2010
Започна турнирът по художествена гимнастика „Жулиета Шишманова”
От днес до 28 март /неделя/ в Бургас ще се проведе традиционният Държавен турнир по художествена гимнастика за приз „Жулиета Шишманова”. Престижното състезание в спортна зала „Младост” откри заместник – кметът на Община Бургас д-р Лорис Мануелян, който поздрави присъстващите и пожела успех на всички състезатели. Цветя от името на кмета Димитър Николов получи председателят на СКХГ „Черноморец” – Бургас и член на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика Васил Стоянов по повод 80 – годишния му юбилей. На официалното откриване присъстваха още заместник – областният управител Златина Дукова, президентът на Българската федерация по художествена гимнастика и член на техническия комитет на международната федерация Мария Гигова, вицепрезидентът на Европейската федерация Мария Петрова и Кристина Гюрова – дъщеря на Жулиета Шишманова.
08.01.2010
Бабинден
Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й "полеят". Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива й вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с "мартеничка" - червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля със шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: "Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!"
15.12.2009
Танцьори от школата на Памбос ще представят България на Световното првенство по салса в Маями
Най-добрите салса танцьори у нас бяха отличени на 6-ия Коледен Салса Бал, който се проведе в зала „Универсиада” през уикенда. На сцената на Бала сред древноримски декори, пресъздаващи гладиаторските арени, се качиха повече от 150 танцьори, за да покажат майсторството си в хореографиите и движенията. Гладиаторски одежди, пищни костюми, хладни оржия, огньове и императорски стил бяха показани по време на грандиозния спектакъл на холандеца Ерик Лалта – „Нощта на гладиаторите”. За да оценявят българските салсьори специално от Америка пристигнаха главните съдии от Световното по салса – Били Фахардо и Кайти Марлоу. Организаторите от BG Salsa Fiesta Team осигуриха награден фонд от 20 000 лева за „Купа България – национално състезание по салса”. Той беше разпределен между първите три места в категориите „Професионални двойки” и „Отбори”.
26.08.2009
Завръщането от почивка никога не е било така вълнуващо
Завръщането от почивка никога не е било така вълнуващо - 5 нови премиери показва Animal Planet в началото на септември Ваканционният сезон може и да е към края си, но място за отчаяние няма. Animal Planet е подготвил за зрителите си в България пет нови премиери, и то само през първата половина на месец септември. Вижте историите на хора, преживели едни от най-ужасяващите ухапвания на животни. Проследете елитна полицейска част докато тя се бори с престъпността, благодарение на специално обучени кучета. Не пропускайте екипa на природозащитната организация "Си Шепърд Консървейшън Съсайъти”, чиято основна цел е на всяка цена да предотврати убиването на китове. Вижте историята на мъж, прекарал живота си с мечки гризли и се забавлявайте с лудориите на четирногите клиенти на кучешкия фризьор от Бевърли Хилс. a
18.07.2009
Характерни престъпления в Бургас, Несебър и Слънчев бряг
Около 12,00 ч. на 17.07.2009 г. във второ РПУ – Бургас е получено съобщение от 16-годишен младеж, че два часа по-рано в парк “Славейков” е бил пресрещнат от непознат мъж, който след заплаха с остър метален предмет, му отнел 120 лв. и мобилен телефон “Сони Ериксон”. Работата по случая продължава Второ РПУ – Бургас. На 17.07.2009г в 13.45 ч. в Пето РПУ – Бургас е получено съобщение за извършена кражба на вещи от частен дом в комплекс “Зорница”. При извършения оглед е установено, че за времето от 10.20 до 13.30 ч. на същата дата неизвестно лице е проникнало в жилището чрез подбран или подправен ключ и извършило кражба на компютърна конфигурация. Работата по случая продължава Пето РПУ – Бургас. На 17.07.2009 г. в РПУ –Несебър е получено съобщение от 53-годишен полски гражданин, че при пътуване от курортен комплекс “Слънчев бряг” към Несебър с автобус от градския транспорт, неизвестно лице е отворило ципа на чантичката му и извършило кражба на кожен портфейл в който с документи за самоличност, 100 евро, 70 лева и 30 злоти. По случая работи РПУ – Несебър. На 17.07.2009 г. в Пето РПУ- Бургас е получено съобщение за взломено стъкло на лек автомобил “Фолксваген Бора”, паркиран в ж.к. “Лазур”. При извършения оглед е установено, че за времето от 17 ч. на 16.07. до 9 ч. на 17.07.2009 г. неизвестно лице, чрез взломяване стъклото на предна дясна врата, проникнало в автомобила и извършило кражба на радиокасетофон “Пайнер”, навигационна система и очила “Ferre”. По случая работи Пето РПУ – Бургас.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |