В новините
 
27.04.2024 17:16
Търсене
 
 
01.02.2010
Избраха проекта за паметник на поетесата Петя Дубарова
Вече е ясно как ще изглежда паметника на поетесата Петя Дубарова в Бургас. След 2 седмици гласуване в интернет и двудневни обсъждания на журито, в които участваха и авторите на идейните концепции, днес /28 януари/ бе обявен победителят в конкурса за паметник на именитата поетеса. Проектът бе избран сред 24 творби на скулптори от цялата страна. Той е дело на бургаския автор Радостин Дамасков /1-ви в гласуването с 1403 гласа и журито/ и „отразява най-точно духовността на Петя”. Това сподели майката на поетесата Мария Дубарова по време на пресконференция, провела се в градската художествена галерия „Петко Задгорски”, в която са изложени всички участващи в конкурса произведения. В срещата взеха участие кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева, членовете на журито и представители на инициативния комитет за изграждане паметник на Петя Дубарова.
20.12.2009
Седмокласника димитър димитров от ПМГ Акад.никола обрешков - бургас СПЕЧЕЛИ ГОЛЯМАТА НАГРАДА В СЪСТЕЗАНИЕТО НАТУРА 2000
Финалният кръг на състезанието “НАТУРА 2000” за Бургаска област, което се организира от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ), се проведе на 19 декември (събота) от 10:00 часа в залата на Областна администрация Бургас. На финала премериха сили 33 ученици от 7 до 12 клас, класирани сред общо 262 участници от 18 училища и 9 населени места в областта. Поради затруднената пътна обстановка сутринта децата от Ахтопол не успяха да се включат в състезанието. Финалният кръг включваше тест и практически задачи с времетраене 90 минути. Първите десет в класирането показаха отлични резултати и задълбочени познания за защитените територии и видове. С лекота разпознаха от снимки 10 растителни и животински вида, определиха вярно с каква цел са обявени биосферните резервати в страната и изброиха световно застрашените бозайници, срещащи се в България.
02.11.2009
Безценни артефакти лежат в земите под Несебър
Хиляди безценни и уникални артефакти са скрити в земята, върху която днес се издига Несебър. Това е заключението на археолозите, които работят „на терен” в древната Месамбрия. През последното археологическо лято в некропола бяха открити 650 находки. Само две от тях, като историческа и археологическа стойност, изплащат всички инвестирани от общината средства в разкопките. Едната е червена ваза, използвана са поднасяне на вино, датирана от началото на IV в. пр. Хр., а другата е протоме /керамичен бюст на женско божество/, датирана от същия период. Вазата е с изключитерно прецизен рисунък на грифон, възседнат от менада, застанал срещу сатир. Вероятно е бил изработен от представително ателие в древна Атина, предполагат учените. Протомето е с изображение на женско божество, което се смята за закрилник на продородието, цикличността в природата и на света на мъртвите. Двата експоната са с изключително висока пазарна стойност, сподели ст.н.с. д-р Анелия Божкова от националния Археологически иститут с музей /НАИМ/ при БАН, ръководител на разкопките.
29.10.2009
Община Бургас ще представи пред потенциалните инвеститори своите приоритети за развитие
Община Бургас, в партньорство с Министерство на регионалното развитие и благоустройството, изпълнява проект: „Създаване и утвърждаване на механизъм за успешни публично-частни партньорства в община Бургас и Югоизточния планов район”, Договор реф. №: А08-14-38-C/10.02.2009, финансиран по ОП „Административен капацитет”. В рамките на проекта Работна група, включваща представители на Община Бургас, Областна управа-Бургас и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, посетиха гр. Мадрид и гр. Валенсия, за да се запознаят с опита им при реализирането на обществено значими проекти чрез публично-частното партньорство. В резултат на създадените контакти, представители на големи строителни компании и предприемачи от Федерацията на предприемачите в строителството, гр. Валенсия, гостуват на Община Бургас на 23 и 24 октомври. Община Бургас ще представи пред потенциалните инвеститори своите приоритети за развитие, важни инфраструктурни проекти, които се предвижда да бъдат изпълнени, както и проекти, изпълнявани с финансовата помощ на ЕС.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |